Cilt: 2 Sayı: 1, 29.01.2022

Yıl: 2022

Yılda en az iki kez yayımlanacak olan İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Dergisi AFRICANIA’nIn amacı Afrika kıtasında yer alan ülkelerin kültürel, tarihî, siyasî, içtimaî ve iktisadî yönlerini ele alan nitelikli ve özgün çalışmaları akademik çevrelerin dikkatine sunmak, akademik bilginin üretilmesine ve yayılmasına olanak sağlamaktır. Bu kapsamda geçmişten günümüze Afrika ile ilgili oluşmuş bilgi birikiminin değerlendirilmesi, gerektiğinde tashih edilerek geliştirilmesi, yeni ve özgün disiplinler arası çalışmalarla bilgi üretmeyi amaçlamaktadır. Derin köklere sahip olan Türkiye-Afrika arasındaki ilişkileri ele alan çalışmalara da yer vermeyi hedefleyen AFRICANIA, yıl içerisinde çıkaracağı özel sayılarla da alanı desteklemeyi hedeflemektedir.

Afrika ülkeleri ile ilgili sosyal bilimlerin tüm alanlardaki araştırma ve incelemeye dayalı çalışmaların yanı sıra Afrika ile ilgili çeviri, derleme ve kitap tanıtımlarına da yer vermektedir.

İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Dergisi AFRICANIA, Afrika ile ilgili çalışmaları yayımlayan uluslararası hakemli ve açık erişimli bir dergi olup yılda iki sayı (Ocak-Temmuz) olarak yayımlanır.



- Tarih

-Sosyoloji

-Ekonomi

- Dil, Edebiyat ve Sanat

- İlahiyat

- Diaspora

- Eğitim

- Çevre

- Sağlık

- Spor

- Siyaset

- Coğrafya

- Çatışma-Çözüm

- Uluslararası İlişkiler ve Ticaret

- Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi

- Türkiye-Afrika İlişkileri

- Kadın ve Gençlik Çalışmaları

- Kültür ve Folklor

- Hukuk

- Ve sosyal bilimlerin diğer alanları ihtiva eden çalışmalara yer vermektedir.

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ AFRİKA ARAŞTIRMALARI DERGİSİ AFRICANIA'NIN YAYIM VE YAZIM KURALLARI

Genel İlkeler

1. İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Dergisi Africania, uluslararası hakemli bir dergi olup özel sayılar dışında yılda iki kere (Ocak-Temmuz) yayımlanır.

2. Yazının İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Dergisi’ne makale takip sistemi aracılığıyla makalenin yüklenmesi yayımlanması için başvuru olarak kabul edilir. Yazılar için telif ücreti ödenmez.

3. İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Dergisi Africania’da yayımlanan yazıların içerikleriyle ilgili her türlü yasal sorumluluk, yazarına aittir.

4. İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Dergisi Africania, gönderilen yazılarda düzeltme yapmak, yazıları yayımlamak ya da yayımlamamak hakkına sahiptir.

5. İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Dergisi Africania, Türkçe başta olmak üzere İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Farsça ve Swahilice olmak üzere çok dilli yayın yapacaktır.

6. Makale takip sistemine yüklenecek olan makalenin başında makalenin yazıldığı dil ve İngilizce başlık, ardından en az 200 kelimeden oluşan Makalenin orijinal dili, İngilizce ve Türkçe Öz ve 5-8 kelimelik anahtar kelime / keywords; yer almalıdır.

7. Dergiye gönderilen çalışmaların Abstract bölümünden sonra "Structured Abstract" başlığı altında en az 750 kelimeden oluşan yapılandırılmış İngilizce özet kısmının bulunması gerekmektedir. Makalenizin yurt dışında atıf alabilmesi için bu önemlidir. Yapılandırılmış özete giriş kısmı dışındaki konu merkezine inen tespitleriniz ve özellikle sonuç kısmındaki çıkarımlarınız olduğu gibi alınmalıdır. İngilizce makalelerde de yapılandırılmış İngilizce Öz mutlak surette yer almalıdır.

8. Makalenin tam metni, gönderilen yazılar resim, şekil, harita vb. ekleri de dâhil olmak üzere 35 dergi sayfasını aşmamalıdır. Makaleye eklenecek resim, şekil ve haritalar gibi görseller yüksek çözünürlüklü, baskı kalitesinde taranmış halde makaleye ek olarak gönderilmelidir ve resim/şekil/harita adlandırmalarında, şekil ve çizelgelerdeki kurallara uyulmalıdır. Şekil, çizelge ve resimler toplam 10 sayfayı (yazının üçte birini) aşmamalıdır.

9. Yazının başlığının altında yazar adı, unvanı, ülkesi, görev yaptığı kurum ve kendisine ulaşılabilecek e-posta adresi ve ORCİD gibi bilgilere yer verilmelidir. Yazının ön değerlendirme sürecinin ardından editoryal süreci olumlu sonuçlanan yazılarda yazar bilgisi çıkarılır ve yazının hakem süreci başlatılır. Hakem sürecinin olumlu sonuçlanması halinde ilgili bilgiler yazıya editör tarafından yeniden eklenecektir. Dolayısıyla yazılar sisteme girilirken inceleneceğinden dolayı yazara ait herhangi bir bilginin yazıda yer alması sorun teşkil etmeyecektir.

10. Yazılar africania@inonu.edu.tr mail adresine gönderilmelidir.

11. Dergiye gönderilen yazıların daha önce başka bir yerde yayımlanmamış olması gerekmektedir. Kitap hâlinde yayımlanmamış sempozyum bildirilerinin makale formatında yayımı ise, bu durumun belirtilmesi şartıyla mümkündür.

12. Yazılar, mutlaka aşağıda belirtilen formatta gönderilmelidir. Sisteme bu formatta girilmeyen yazılar değerlendirmeye alınmayacaktır.



Kâğıt Boyutu: A4 Dikey

Üst Kenar Boşluk: 2,5 cm

Alt Kenar Boşluk: 2,5 cm

Sol Kenar Boşluk: 3 cm

Sağ Kenar Boşluk: 2,5 cm

Yazı Tipi: Times News Roman

Yazı Tipi Stili: Normal

Boyutu (normal metin): 12 punto

Öz-Abstract: 10 punto, 1 satır aralığı

Boyutu (dipnot metni): 9 punto

Türkçe Ana Başlık ve Aralık: 12 Punto, 1 Satır Aralığı, 12 nk

İngilizce Ana Başlık ve Aralık: 12 Punto, 1 Satır Aralığı, 12 nk

Tablo-grafik: 10 punto

Paragraf Girintisi: 1,25 cm

Paragraf Aralığı: Önce 6 nk, sonra 6 nk (Tablo ve grafiklerde önce ve sonra 0 nk)

Satır Aralığı: Tek (1)

Sayfa Düzeni

1. Yazılar, Microsoft Word programında yazılmalı ve sayfa yapıları aşağıdaki gibi düzenlenmelidir:

2. Özel bir yazı tipi (font) kullanılmış yazılarda, kullanılan yazı tipi de, yazıyla birlikte gönderilmelidir.

3. Yazılarda üst bilgi ve alt bilgi gibi ayrıntılara yer verilmemelidir.

4. Makalenin başlığı tüm harfleri büyük, 12 punto, koyu (bold) ve metni ortalayacak şekilde yazılmalıdır. Ara ve alt başlıklarda ise her kelimenin sadece ilk harfi büyük yazılmalı, başlıklar paragraf girintisi ile aynı hizada olmalıdır.

5. İmla ve noktalama açısından, makalenin ya da konunun zorunlu kıldığı özel durumlar dışında, Türk Dil Kurumunun İmla Kılavuzu esas alınmalıdır. Diğer dillerde yazılmış yazılar için de ilgili dilin imlası esas alınmalıdır.

6. Makalede atıf sistemi olarak APA 7 kullanılmalıdır. Makalenin sonunda mutlaka kaynakça bulunmak zorundadır.

7. Doğrudan alıntılar tırnak içinde verilmelidir. 3 satırdan az alıntılar satır arasında; 3 satırdan uzun alıntılar satırın sağından ve solundan 1.5 cm içeride, blok hâlinde ve 1.5 satır aralığıyla 9 punto olarak yazılmalıdır. Dipnot kullanımından mümkün olduğunca kaçınılmalı, yalnız açıklamalar için başvurulmalı ve (Office Word) otomatik numaralandırma yoluna gidilmelidir.

8. Kaynakçada atıfta bulunulan kaynaklar soyadına göre sıralanmalı, 12 punto ile yazılmalıdır. Kaynakça için asılı paragraf biçimi uygulanmalıdır. (Asılı Paragraf, Değer: 1.25 cm, Aralık Önce: 6, Sonra: 6, Satır Aralığı: Tam, Değer: 12 nk)

YAYIN AHLAKI VE YAYIN İSTİSMARINA DAİR BEYANNAME

İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Dergisi, İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Merkezi tarafından yayımlanan uluslararası akademik bir dergidir. Yayımlanan bir yazının içeriği, İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Merkezi’nin veya İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Dergisi’nin görüşlerini yansıtmaz.



YAYINCININ GÖREVLERİ

Yayın İlkeleri


İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Dergisi, yılda iki defa yayımlanan uluslararası akademik ve hakemli bir dergidir. Gönderilen makaleler, öncelikle intihal programına sokulur. İntihal programından geçen her makale İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Dergisi Yayın Kurulu tarafından ön değerlendirmeye tabi tutulur. Hakem atanmaya uygun bulunan makaleler hakem görüşüne arz edilir ve kör hakemlik ile iki hakemin görüşüne sunulur. İki hakem de olumlu görüş bildirirse hakemlerce teklif edilen düzeltme ve değişikliklerin gerçekleştirilmesi halinde yazı yayımlanır. Bir hakem ret verirse makale üçüncü bir hakeme gönderilir; üçüncü hakemin görüşü de olumsuz olursa makale yayımlanmaz, olumlu olursa hakemlerce teklif edilen düzeltme ve değişikliklerin gerçekleştirilmesi halinde yazı yayımlanır

İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Dergisi’ne yayın talebiyle gönderilen makalelerin nihai yayımlanma kararı İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Dergisi Yayın Kurulu tarafından verilir.

Dürüstlük ve Tarafsızlık

Yayın için gönderilen makaleler, tamamen akademik ve ilmî kıstaslara göre değerlendirilir. Makalelerin değerlendirilmesinde yazarların cinsiyet, din, ırk, etnik köken, vatandaşlık, siyasi görüşleri, kurumsal ilişkileri hiçbir şekilde kıstas olarak kabul edilmez.

Gizlilik

Editoryal ekip, teslim edilen hiçbir makale hakkında yazar, hakemler, muhtemel hakemler ve editoryal üyeler dışında hiç kimseye bilgi vermez.

İfşa ve Çıkar Çatışması

İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Dergisi’ne gönderilerek ifşa edilen ve fakat yayımlanmayan makalelerin içerikleri, yazarların rızası olmaksızın, editör ve Yayın Kurulu üyeleri tarafından kullanılamaz.



HAKEMLERİN GÖREVLERİ

Editoryal Karar Sürecine Katkı

Teslim edilen makalenin yayımlanıp yayımlanmayacağına İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Dergisi Yayın Kurulu tarafından karar verilmesinde hakem görüşleri büyük bir katkı sunar. Hakemlerin düzeltme talepleri yazarlara iletilir ve makalenin akademik niteliğinin artırılmasında yardımcı olunur. Ancak İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Dergisi Yayın Kurulu, bir makalenin yayımlanıp yayımlanmayacağına dair kararı kendi uhdesinde bulundurur. Yayın Kurulu’nun İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Dergisi yayın kriterlerine göre yeterli görmediği düzeltme, makalenin reddedilmesine gerekçe olabilir.

Dakiklik

Makale değerlendirmede hakemlere 15 gün süre verilir. 15 günlük süre içerisinde değerlendirme yapılmadığı zaman iki defayla sınırlı olmak üzere birer hafta ek değerlendirme süresi verilir. Değerlendirmesi için kendisine tevdi edilen makaleyi değerlendirme hususunda ehliyetli olmadığını düşünen hakemler veya kendisine verilen süre içerisinde değerlendirmeyi yetiştiremeyeceğini düşünen hakemler, bu durumu zaman geçirmeksizin İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Dergisi editörüne bildirmelidir.

Gizlilik

Hakemlere değerlendirme için sunulan makaleler mahrem olarak kabul edilmelidir. İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Dergisi Yayın Kurulu’nun izni ve rızası dışında makale başkalarıyla paylaşılmaz ve tartışma konusu edilemez. Yayınlanmamış makalelerin içerikleri yazarın izni olmaksızın hakemlerin kendi çalışmalarında kullanılamaz.

Tarafsızlık Standartları

Hakem değerlendirmeleri objektif ve yapıcı olmalıdır. Yazının akademik yeterliliği esas alınır ve yazarların şahsiyetlerine yönelik eleştiriler uygun görülmez. Hakemler yaptıkları değerlendirmeleri destekleyecek açıklamalar ve deliller sunmalıdır. İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Dergisi taraflı ve şahsileştirilmiş değerlendirmeleri ve gerekçelendirilmemiş onay ve retleri değerlendirmeye almaz ve bu durumdaki yazıları yeniden hakemler.

Kaynakların Belirtilmesi ve Muhtemel İntihallerin Belirlenmesi

Hakemler, değerlendirmeye aldıkları makalelerde yazarlar tarafından iktibas edilmeyen çalışmaları belirlemelidirler. Bir şekilde zikredilmemiş olan ifadeler, gözlemler veya delillere, dipnot yöntemiyle atıfta bulunulmalıdır. Hakemler bu çerçevede değerlendirilen makaleyle daha önce yayımlanmış bir eser arasında bulunabilecek benzerliklere veya örtüşmelere editörün dikkatini çekmelidir.

İfşa ve Çıkar Çatışması

Hakem değerlendirmesi yoluyla elde edilen imtiyazlı bilgiler ve fikirler gizli tutulur ve kişisel menfaat için kullanılamaz. Hakemler, rekabet, işbirliği veya başka türlü bir şekildeki bir ilişki dolayısıyla, değerlendirdiği makaleyle ilişkisi bulunan yazarlar, şirketler, kurumlar vs. ile yaşanabilecek çıkar çatışmasıyla sonuçlanacak makaleleri değerlendirmeyi kabul etmezler.



YAZARLARIN GÖREVLERİ

Raporlama Standartları

Orijinal araştırma raporlarının yazarları, icra edilen çalışma hakkında doğru bilgi vermelidirler ve çalışmanın önemine dair objektif bir tartışma sunmalıdır. Yazarlar, kullandıkları ham malzemeyi doğru bir şekilde aktarmalıdırlar ve başka araştırmacılar için yeterli derecede açık detay vermeli ve atıfta bulunmalıdırlar. Kasten yanlış bilgi sunmak kabul edilemez gayr-i ahlaki bir davranıştır.

Orijinallik ve İntihal

Yazarlar, tamamen orijinal bir çalışma yaptıklarından emin olmalıdırlar; şayet başkalarının çalışmalarından yararlandılarsa, en uygun şekilde o çalışmalara atıfta bulunmalıdırlar. İntihalin her çeşidi, kişinin kendi yayımlarında yaptığı usulsüz aktarımlar dâhil, çok ciddi bir ahlaki sorundur ve suçtur. İntihal içerdiği tespit edilen makaleler yayın için değerlendirmeden çıkarılır. Yayınlandıktan sonra tespit edildiği takdirde gerekli yerlere bilgi verilir.

Birden Çok Defa, Gereksiz veya Eşzamanlı Yayımlama

Bir yazar, içerik olarak aynı araştırmayı içeren bir makaleyi birden fazla yerde yayımlamamalıdır. Daha önce yayımlanmış bir yazıyı yeniden yayımlamak üzere göndermek ve aynı makaleyi yayın talebiyle birden fazla dergiye eşzamanlı olarak göndermek gayr-i ahlaki bir yayın davranışıdır ve kabul edilemez.

Kaynakların Belirtilmesi

Bir makalede kendisinden yararlanılan bütün çalışmaları belirtmek zorundadır. Yazarlar, teslim edilen makalede herhangi bir şekilde etkili olan bir yayına atıfta bulunmalıdır.

Makale Yazarlığı

Yazarlık, bir makalenin oluşumu, tasarımı, icra veya yorumuna ciddi bir katkıda bulunanlarla sınırlıdır. Diğer katkı sahipleri eş-yazar olarak listelenmelidir. Makalenin oluşumuna bir açıdan katılanlar, ‘katkı sahipleri’ şeklinde zikredilmelidir. Ayrıca makaleyi gönderen yazar, katkı sahibi olan diğerlerinin rızasını da alarak makaleyi yayın için göndermelidir.

İfşa ve Çıkar Çatışması

Bütün yazarlar, araştırma yazılarında, o yazının sonuçlarını veya yorumunu etkileyebileceği düşünülen herhangi bir malî ve diğer tarzda çıkar çatışmasını ifşa etmelidirler. Çalışma için alınan bütün malî destek kaynakları açıkça belirtilmelidir.

Yayımlanmış Çalışmalarda Temel Hatalar

Bir yazar, yayımlanmış bir makalesinde ciddi bir hata veya yanlışlık keşfedince, bu konuda editöre ve Yayın Kurulu’na hemen haber vermek zorundadır. Bu durumda yazar, makalesini geri çekmede veya makaleye dair bir düzeltme yayımlamada İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Dergisi ile işbirliği yapmakla sorumludur.



ETİK KURALLAR

Yazarlar

Gönderilen makalenin akademik alanlara katkı sunan özgün ve araştırmaya dayalı olması gerekmektedir.

Makalenin etik ihlal sorumluluğu yazara aittir.

Dergiye makale gönderen yazarların derginin yayım ve yazım ilkelerini okuması ve uygulaması yanı sıra atıf ve kaynakça gösterimini de eksiksiz bir şekilde yapmalıdır.

Yazarlar, Yükseköğretim Kurulu’nca da belirtilen Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ni dikkate almak zorundadır.

Hakemler

Hakemler dergide yayımlanacak makalenin akademik kalitesinin en temel tespit edicisi olduklarının bilinciyle davranmalı ve akademik kaliteyi arttırma sorumluluğuyla değerlendirme yapmalıdır.

Hakemler, yalnızca uygun değerlendirmeyi yapmak için gereken uzmanlığa sahip oldukları, kör hakemlik gizliliğine riayet edebilecekleri ve makaleye dair detayları her şekilde gizli tutabilecekleri makalelerin hakemliğini kabul etmelidirler.

Makale inceleme süreci sonrasında da incelenen makaleye dair herhangi bir bilgi hiçbir şekilde başkalarıyla paylaşılmamalıdır.

Hakemler, yalnızca makalelerin içeriğinin doğruluğunu ve akademik ölçütlere uygunluğunu değerlendirmelidir. Makalede ortaya konan düşüncelerin hakemin düşüncelerinden farklı olması değerlendirmeyi etkilememelidir.

Hakem raporları objektif ve ölçülü olmalıdır. Hakaret içeren, küçümseyici ve itham edici ifadelerden kesinlikle kaçınılmalıdır.

Hakemler, değerlendirme raporlarında yüzeysel ve muğlak ifadelerden kaçınmalıdır. Sonucu olumsuz olan değerlendirmelerde sonucun dayandığı eksik ve kusurlu hususlar somut bir şekilde gösterilmelidir.

Hakemler, kendilerine tanınan süre içerisinde makaleleri değerlendirmelidir. Şayet değerlendirme yapmayacaklarsa, makul bir süre içerisinde dergiye bildirmelidirler.

Editörler

Editörler, dergi politikasında belirtilen ilgili alanlara katkı sağlayacak makaleleri değerlendirme sürecine kabul etmelidir.

Editörler, kabul veya ret edilen makaleler ile herhangi bir çıkar çatışması/ilişkisi içinde olmamalıdır.

Editörler bir makaleyi kabul etmek ya da reddetmek için tüm sorumluluğa ve yetkiye sahiptir.

Hakemlerin ve yazarların isimlerinin karşılıklı olarak gizli tutulması editörlerin sorumluluğundadır.

Yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin intihal taraması ve böylece etik ihlalin önüne geçilmesi için editörler gerekli çabayı göstermelidir.

Dergiye gönderilen makalelerin ön inceleme, hakemlik, düzenleme ve yayımlama süreçlerinin vaktinde ve sağlıklı bir şekilde tamamlanması editörlerin görevidir.

Editörler dergiye makale kabul ederken akademik kaygı ve ölçütleri öncelemelidir.

Herhangi bir ücret talep edilmemektedir.